in de site in de collectie
U bevindt zich hier:   home » politiegeschiedenis » thema's » Grootschalig optreden, bewapening en uitrusting

Grootschalig optreden, bewapening en uitrusting

Grootschalig optreden, bewapening en uitrusting

Het dagelijkse politiewerk, de gebiedsgebonden politiezorg, is grotendeels kleinschalig: het surveilleren op straat, het verlenen van noodhulp, het opsporen en bekeuren van wetsovertreders. De dagelijkse praktijk wordt regelmatig onderbroken door incidenten en evenementen, onvoorzien of aangekondigd en voorbereid, die een massale en grootschalige inzet van politiepersoneel vergen.

In dit thema staat de rol van de politie als ordehandhaver centraal. Het historisch overzicht begint met de rudimentaire en kleinschalige burgerlijke politiezorg in de 17e eeuw en de prominente rol van de burgerschutterijen en het leger bij de bestrijding van grootschalige ordeverstoringen. Een moeizaam proces van groei, versterking en professionalisering van het politieapparaat zette zich in gang. Geleidelijk aan nam de politie de repressieve taak van het leger over, terwijl hardhandige “militaire bijstand” op afroep beschikbaar bleef. In de loop van de 20e eeuw vestigde de politie haar primaire rol als ordehandhaver door de vorming van karabijnbrigades en Mobiele Eenheden.
Aansluitend op het historische overzicht van het grootschalig politieoptreden ter handhaving van de openbare orde volgt een gedetailleerde beschrijving van de middelen waarover de politie de beschikking had en heeft: de bewapening en uitrusting van de Nederlandse politie, van houten wapenstok (“schedelklover”) en sabel tot traangas, pantserwagens en waterwerpers.

U kunt het volledige themaverhaal Grootschalig optreden als pdf-document downloaden. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod.

Aan dit thema gerelateerde stukken in onze collectiedatabase: