in de site in de collectie
U bevindt zich hier:   home » politiegeschiedenis » thema's » De verkeerstaak

De verkeerstaak van de politie

De snelle opkomst en toename van het gemotoriseerd verkeer aan het begin van de 20ste eeuw leverde voor de politie een nieuw werkterrein op: de verkeershandhaving en afhandeling van verkeersongevallen. De eerste verkeersagent in Nederland werd in 1912 aangesteld.

In 1959 kwamen 1700 mensen om bij verkeersongevallen en werd verkeersvoorlichting een verplicht vak aan de lagere school. De ongelukken waren relatief vaak het gevolg van technische gebreken aan voertuigen. Rond 1975 werd 70% van het totale aantal werkuren van de politie aan het verkeer besteed. De blikschaderegeling, de APK en de Wet Mulder drongen het aantal werkuren terug. Bij de verkeershandhaving is toezicht op de naleving van gedragsregels het zwaartepunt geworden. De verkeerstaak van de politie is niet enkel regulerend en corrigerend: verkeerseducatie en verkeerstechniek zijn aandachtsgebieden van de verkeerspolitie die de veiligheid op de weg mede bevorderen.

U kunt het volledige themaverhaal De verkeerstaak van de politie als pdf-document downloaden. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod.

Aan dit thema gerelateerde stukken in onze collectiedatabase: